takaisin


Suomalaisen joogan uranuurtajan Erkki Melartin (1934-2014) muistokirjoitus. Hän oli Joogaterapiayhdistyksen puheenjohtajana 1975–1980, Suomen Joogaopiston alullepanija ja joogaoppaiden kirjoittaja. Melartin tiivisti oman jooganäkemyksensä: "Jooga on avain ihmisessä piilevien mahdollisuuksien oivaltamiseen. Kaikki mielen tyyneydellä ja keskittyneisyydellä, asana-asenteella, tehty työ on joogaa."

http://www.hs.fi/ihmiset/a1422938283283?jako=75f9eaad7bbb7edac9f165a65abf1719

   

------

Erkki Melartin 1934–2014

Sami Feiring

 

Erkki Melartin
Erkki Melartin
 

Lääkäri, aforistikko ja suomalaisen joogan uranuurtaja Erkki Melartin kuoli 6. joulukuuta vain kaksi päivää ennen 80-vuotispäiväänsä. Melartin oli syntynyt Sallassa 8. joulukuuta 1934. Hän menetti isänsä kuusivuotiaana, kun tämä kaatui jatkosodassa 1941. Lapin sota kolmea vuotta myöhemmin vei Melartinin ja hänen siskonsa evakkoon Ruotsin Uumajaan, josta he palasivat Suomeen keväällä 1945. Melartin kävi koulunsa Rovaniemellä ja opiskeli lääketiedettä Turun yliopistossa. Elämäntyönsä röntgenlääkärinä hän teki Turussa ja Helsingissä, viimeksi Helsingin yliopistollisen keskussairaalan Hyksin radiologiaosaston ylilääkärinä.

  

Melartin kiinnostui joogasta 1960-luvun puolivälissä, jolloin jooga oli Suomessa harvinainen ja outo asia. Hän ei pelännyt ammatillisen uskottavuutensa kärsivän mukana olosta, vaan uskoi joogan merkitykseen terveyden ylläpitäjänä ja kansanterveyden edistäjänä. Melartin oli Suomen Yogayhdistyksen perustajajäsen. Kun yhdistyksen toiminta oli laajentunut valtakunnalliseksi, muutettiin nimi 1971 Suomen Joogaliitoksi ja Melartin sen puheenjohtajaksi. Melartin oli liiton jäsenlehden päätoimittaja vuodesta 1968 vuoteen 1976, myöhemmin aktiivinen toimitusneuvoston jäsen ja kolumnisti. Hän oli myös Joogaterapiayhdistyksen ensimmäisenä puheenjohtajana 1975–1980, Suomen Joogaopiston alullepanija ja voimahahmo sekä joogaoppaiden kirjoittaja. Artikkelissaan vuonna 2009 Melartin tiivisti oman jooganäkemyksensä: "Jooga on avain ihmisessä piilevien mahdollisuuksien oivaltamiseen. Kaikki mielen tyyneydellä ja keskittyneisyydellä, asana-asenteella, tehty työ on joogaa."

  

Jäätyään eläkkeelle 1993 Melartin harrasti maalausta ja luovaa kirjoittamista. Aforismikokoelmansa Pilkkeessä puun luonto hän julkaisi 2013. Jo 2005 Melartin oli ollut perustamassa Suomen aforismiyhdistystä, ja oli siitä lähtien aktiivisesti mukana aforismitoiminnassa. Hänen ajatelmiaan on julkaistu myös muun muassa antologioissa ja luettu radiossa. Aforismien ohella Melartin kirjoitti runoja ja proosatekstejä. Erkki Melartin muistetaan poikkeuksellisen sanavalmiina, iloisena ja myötäelävänä ihmisenä, joka sai muutkin hyvälle mielelle. Vuonna 2007 hän vastasi lehtihaastattelussa kysymykseen mikä saa sinut iloiseksi?: "Elämän täyteläisyyden kokemus."

  

Sami Feiring
Kirjoittaja on Erkki Melartinin ystävä.