takaisin


Tiibetiläinen jooga

   

Tiibetiläinen jooga – Tsa Lung Trul Khor
Buddhalaisuuden opetus länsimaissa on keskittynyt lähes yksinomaan mielen harjoituksiin. Kuitenkin tiibetiläisessä perinteessä on myös rikas kokonaisuus opetuksia, jotka ovat verrattavissa intialaiseen joogaan tai kiinalaiseen chi kungiin. Tiibetin kielen termi näille joogamuodoille on Tsa Lung Trul Khor.

Tsa Lung
Tsa” tarkoittaa kanavia ja ”lung” niissä virtaavaa energiaa, pranaa. Tsa lung -harjoitukset ovat Trul khor -harjoituksen perustana. Näiden yksinkertaisten harjoitusten avulla harmonisoidaan pranan toimintaa kehossa. Samalla Tsa lung on tehokas tapa kehittää kehon ja mielen yhteyttä ja syventää meditaatiota. Kokemusta Tsa lung -harjoituksista pidetään edellytyksenä Trul khor -opetusten vastaanottamiselle.
    
Trul Khor
Trul khor voidaan suomentaa vapaasti ”maaginen pyörä”. Sanskriitin kielessä vastaava termi on ”yantra yoga”. Trul khorin merkitystä voitaisiin suomentaa laajemmin esimerkiksi näin: ” keho on työkalu, jonka avulla harjoittaja voi oivaltaa todellisen, alkuperäisen luontonsa”. Trul khor -harjoitukset ovat fyysisesti voimakkaampia, dynaamisia harjoituksia joihin liittyy usein myös voimakkaita hengitysharjoituksia. Intialaiseen joogaan verrattuna painopiste on enemmän liikkeessä kuin staattisissa asennoissa.
  

Tsa Lung Trul Khor harjoitusten kulku bön-buddhalaisessa perinteessä

Buddhalaiset harjoitukset alkavat aina kaikkiin olentoihin kohdistuvan myötätunnon kehittämisellä. Sen jälkeen tehdään yleensä hengitysharjoituksia, joilla pyritään puhdistamaan kanavia ja ohjaamaan pranaa keskikanavaan. Liikkeiden aikana hengitystä pidetään luonnollisella tavalla. Fyysisten harjoitusten jälkeen meditoidaan lepäämällä mielen luonnossa. Lopuksi harjoituksen tuottama hyöty omistetaan kaikkien olentojen hyvinvoinnille.
   
Toiminta Suomessa
Bön-buddhalaisen perinteen jooga-harjoituksia tuo Suomeen Ligmincha Finland ry, jonka kotisivuilta löytyy tietoa ajankohtaisista kursseista, harjoitusryhmistä ja muista tapahtumista. Perinteeseen kuuluu myös äänijooga sekä unijooga – harjoituksia. Valtuutetut ohjaajat pitävät kursseja Ligmincha Finlandin ja mm. kansalaisopistojen kautta.
  
LÄHDE:  Tiibetiläisen joogan kuvaus: Ligmincha Finland ry / Anna-Kaisa Hirvanen ( anna-kaisa@ligmincha.fi )
 
   
Lisää linkkejä Tiibetiläiseen joogaan ja bön-buddhalaiseen Tsa Lung Trul Khoriin liittyen:
  
http://www.ligmincha.fi/fi/bon/opetukset/trul-khor
http://www.youtube.com/watch?v=XSyqAJUYJdk
http://www.ligmincha.org/en/programs/overviews-of-teaching-topics.html