takaisin


Kirjaesittelyssä Veikko Tarvaisen kirja ”Äijäjooga”

   

Joogaharjoitus ei suinkaan katso sukupuolta, vaan jooga sopii aivan kaikille. Mutta tosiasiahan on, että erilaiset ihmiset hakevat joogasta hyvinkin erilaisia asioita ja lähestymistapoja joogaan onkin syntynyt lukuisia. Nykyisinhän suurin osa joogan harrastajista on naisia, joten erilaisia joogakirjoja ja -oppaita naisille & naisnäkökulmasta löytyy yllin kyllin.

  

Mutta positiivista on se, että myös joogan miesharrastajien määrä on ollut jo vuosia vakaassa kasvussa. Kuitenkin aika harva joogakirja on tehty varta vasten miehille & miesnäkökulmasta ja tavoittamaan ehkäpä juuri niitä miehiä, jotka eivät muuten joogaan lähtisi edes väkipakolla. Siitäkin syystä ja näin lähestyvään isänpäivään liittyen kirjaesittelyssä Veikko Tarvaisen mainio kirja: ”Äijäjooga” (WSOY 2016).

  

http://www.wsoy.fi/uutiset/aijajooga-kirjassa-riisutaan-joogasta-mystiikka-ja-koulukunnat/

  

   

Kuten jo kirjan nimestäkin voi päätellä tämä joogakirja on aika omanlaatuisensa, hyvin nimensä mukainen, kirjoitettu juuri miehille ja ”äijille”. Kirjan kirjoittaja Veikko Tarvainen on lanseerannut "Äijäjoogan", jonka hän kirjassa esittelee yksityiskohtaisesti. Kirja sopii hyvin aloittelijalle ja on äijä-asenteella kirjoitettu, niin että äijätkin sen voivat lukea.

”Vertaisryhmässä ei tarvitse hävetä jäykkyyttä, ikää tai elopainoa. Mies voi paremmin keskittyä ja hiljentyä, kun paikalla ei ole sorjia norjia naisia tiukoissa trikoissa. Vertauskuvallisesti ollaan yleisen saunan lauteilla”

  

Kirjasta löytyy paljon kuvia ja havainnolliset ohjeet, kuinka jokainen "äijä" pääsee hyvin äijäjoogan harjoituksiin sisälle. Ei haittaa vaikka ”äijä” olisi kuinka huonossa kunnossa, raihnainenen, ylipainoinen sohvaperuna, alkoholisti tai ihan mitä vaan. Rima on laitettu niin alhaalle, jotta ei olisi tekosyitä ja kaikki pääsevät halutessaan jo pelkästään tämänkin kirjan avulla jooga-harjoituksia tekemään, Veikko Tarvainen listaakin 'Äijäjoogan pääsyvaatimukset':

-Riitävän kankea

-Lattia on alaspäin kurkottaessa pelottavan kaukana

-Kyky hengittää sisään ja ulos

-Hiirilavantauti tai muu tietokonevamma

-Posketon uteliaisuus kokeilla kaikkea uutta

-Sukupuoli: ÄIJÄ - mitä jäykempi äijä sen parempi

    

Kirjan mielenkiintoista antia ovat myös lukuisat koskettavatkin tarinat miehistä, jotka ovat löytäneet tiensä joogan pariin. Kuinka miehet ovat löytäneet joogasta apua elämän vaikeuksiin, kuten alkoholismiin ja saaneet joogan avulla parannettua omaa elämänlaatuaan.

”Koira kuoli. Mietin, kännäisinkö vai tulisinko äijäjoogaan.”

   

Käytännöllisiä miehisiä näkökulmia ja huumoria äijä-hengessä kirjasta löytyy myös paljon, mm. savasana asana on nimetty Oblomoviksi ja eräskin kappale on nimeltään ”Miksi Jeppe joogaa?” ja toinen ”Äijäjoogin ilosofia” ja kolmas ”Jooga jug ja jukolauta eli joogafilosofian merkitys”.

  

Kirja esittelee myös kuinka äijäkin voi joogan avulla saada itselleen parempaa elämänlaatua, päästä eroon univaikeuksista, kehon vaivoista ”kehitys kulkee jäykästä rautakangesta notkeaksi rautakangeksi” ja myöskin ”Äijäjooga notkeamman paremman parisuhteen puolelta”. Varmasti voisin kuvitella tämän kirjan olevan mitä virkistävin lahjaidea isänpäiväksi tai joululahjaksi kaikille miehille. Ja erityisesti niille "äijille", joita ei saisi kirveelläkään uhaten muuten tekemään joogaharjoituksia.