takaisin


Helsingin Sanomissa mielenkiintoinen artikkeli Satu Tuomelasta ja jooga-alan pimeistäkin puolista:

Helsingin sanomat (7.2.2014): "Satu Tuomela ei halua vaieta jooga-alan pimeistä puolista"

Omana kommenttina tuohon sanoisin, että vaikka meissä kaikissa ihmisissä on myös pimeitäkin puolia, niin itse en ole joogasta niitä löytänyt. Viime vuosina Suomeenkin jooga-alalle on tullut hyvin monenlaisia yrittäjiä ja toivoa sopii, että itse joogafilosofia ei unohtuisi bisneksen ja liiketoiminnan puristuksessa. Toivotan kaikille lämmintä ja ymmärtäväistä mieltä ja annettaan vaan edelleen kaikkien kukkien kukkia :)

---------------

Satu Tuomela ei halua vaieta jooga-alan pimeistä puolista

Satu Tuomela opettaa ja rakastaa joogaa, mutta ei pidä bisneksestä sen ympärillä

Jose Riikonen

Helsingin Sanomat

Benjamin Suomela
"Tärkein hyvän opettajan merkki on läsnäolo. Jos sitä ei ole, tunti on yhtä tyhjän kanssa", Tuomela sanoo.

Jooga vapauttaa, parantaa, selkeyttää mielen ja saa jäsenet vetreiksi. Tätä mieltä on Suomessa ja ulkomailla joogaa opettava Satu Tuomela, 35.

"Matolla ei pääse itseään karkuun. Se opettaa enemmän kuin mikään muu laji", Tuomela sanoo.

Se on opettanut Tuomelalle asioita sekä itsestään että maailmasta hänen ympärillään.

Tuomelan ollessa pieni hänen isänsä työ vei perheen usein ulkomaille asumaan. Ensimmäiset neljä vuottaan Tuomela eli Tansaniassa, kunnes perhe muutti Espooseen.

SM-tason koripalloharrastus jäi, kun perhe muutti Thaimaahan Bangkokiin. Tuomela oli lukion ensimmäisellä luokalla.

"Siellä vietettiin kurinalaista elämää. Koulupäivät olivat todella pitkiä ja kouluun piti lähteä ruuhkien takia todella aikaisin."

Tuomela nousi kapinaan.

"Olin ihan hirveä raggariteini! Kokeilin kaikki mahdolliset asiat. Lähdin Thaimaasta ja muutin takaisin Suomeen, pois kotoa, kun tapasin Suomessa pojan", Tuomela sanoo.

Tuomela muutti yhteen pojan kanssa ja kävi lukion Suomessa loppuun. Hän teki sekalaisia töitä esimerkiksi mallina ja toimistotyöläisenä mallitoimisto Paparazzilla.

20-vuotiaana tapahtui kaksi asiaa, jotka muuttivat Tuomelan elämän.

"Tulin raskaaksi. Se monella tavalla pelasti minut", Tuomela sanoo.

Nuoren kapinallisen oli pakko rauhoittua. Hän meni Helsingin kauppakorkeakouluun saadakseen kunnollisen tutkinnon.

20-vuotiaana hän löysi myös joogan.

"Miksi joogaaminen on niin hienoa? Paha kysymys", Tuomela sanoo ja miettii pitkään. "Jooga avaa väylän omaan sisimpään ja itseensä."

Tämä vaatii selitystä.

"Keho tuntee ihmisen hyvin, mutta ihminen ei tunne kehoaan. Jooga opettaa tuntemaan oman kehon. Jooga opettaa hyväksymään itsensä kaikkine puolineen. Se tavallaan avaa silmät sisäänpäin."

Joogarakkaus johti Tuomelan opiskelemaan joogaopetusta. Kauppakorkeakoulun ja lapsen kasvatuksen ohella Tuomela veti silloin tällöin pilates- ja joogatunteja ja opiskeli Suomessa sekä ulkomailla erilaisilla joogakursseilla ja koulutuksissa.

Vuodesta 2007 hän on ollut päätoimisena joogaopettajana. Hän opettaa ja kouluttaa Suomessa ja ulkomailla ja vetää tunnettujen opettajien kanssa joogakursseja.

Viime syksynä hän perusti kahdeksan muun opettajan kanssa Pranama-joogastudion.

Viimeistään tämän myötä jooga on avannut Tuomelan silmät myös ulospäin.

Pranamassa opettajien vetämistä tunneista saa maksaa mitä haluaa, tai ei yhtään mitään. Jokainen opettaja saa tunnista maksetut korvaukset ilman välikäsiä.

"Muut joogastudiot valittavat, että me viemme asiakkaat, emme maksa veroja ja olemme valehtelijoita. Se harmittaa, kun tarkoituksena on nimenomaan saada joogalle lisää harrastajia."

Tuomela on iloinen, ettei hänen tarvitse enää kosiskella näitä studioita työn menettämisen pelossa. Siksi hän uskaltaa nyt sanoa, millainen bisnes jooga hänen mielestään on.

"Vedin vuosia sitten toiminimellä joogatunteja studiolla, joka halusi perustaa kanssani sisaryhtiön. En lähtenyt siihen mukaan. Sitten sain tekstiviestin, että töihin ei tarvitse enää tulla. Vedin sitten omat tuntini ilmaiseksi puistossa. Studio sanoi, että jos jatkan sitä, he haastavat minut oikeuteen."

Tuomela kertoo, että työehdot ovat usein joogaopettajilla huonot.

"Tarjotaan sopimuksia, joissa ei luvata kiinteää tuntimäärää, mutta kielletään tuntien vetäminen toisille studioille. Joskus palkkiosta maksetaan vain puolet, jos tunneilla ei ole tarpeeksi asiakkaita. Ei sunnuntailisiä. Jos sairastuu, pitää itse etsiä sijainen."

"Alalla on valitettavasti myös amatööriopettajia, jotka hakevat vain mainetta ja huomiota. Joogatähteys on uusi poptähteys."

Kaikki tämä johtuu Tuomelan mukaan siitä, että joogan suosio Suomessa on tullut liian nopeasti. Pelisäännöistä ei ole ehditty sopia.

Nyt Tuomela ja Pranaman porukka ovat vuoden verran valmistelleet yhdistystä, jonka tavoitteena on kirjata alalle julkiset pelisäännöt.

Tuomela haluaa muistuttaa, ettei ala ole täysin mätä. On myös hyviä joogastudioita ja yhteisöllisyyttä. Hänkin rakastaa edelleen joogaa.

"En ole saanut mistään muusta lajista samalla lailla hyvää oloa. En harrasta joogaa tai tee sitä työkseni. Minä elän joogaa."

-------

Satu Tuomela

 Syntynyt 29. elokuuta 1978 Kuusankoskella.

 Asuu Helsingissä miehensä ja 14-vuotiaan lapsen kanssa.

 Koulutukseltaan kauppatieteiden kandidaatti Helsingin kauppakorkeakoulusta.

 Kouluttautunut joogassa erilaisilla kursseilla lähes tuhannen tunnin ajan.