takaisin


Satakunnan Kansassa mielenkiintoinen henkilökuva:
  
Ex-liigakiekkoilija Karri Takko: "...reppureissu Intiaan muutti elämän vuonna 2008"
  
-----
Ex-liigakiekkoilija Karri Takko palasi Poriin jooganopettajana - reppureissu Intiaan muutti elämän vuonna 2008

   

Vuosikaudet maailmaa kiertänyt Karri Takko palasi takaisin synnyinseudulleen. Kotiinpaluun kipinä syttyi Porisperessä.

Markus Viljanen

  

Ex-liigakiekkoilija Karri Takko palasi Poriin jooganopettajana - reppureissu Intiaan muutti elämän vuonna 2008

   

Karri Takko oli muinoin lupaava jääkiekkoilija. Muutama vuosi sitten hän hurahti Intiassa joogaan ja vetää tänä syksynä tunteja Porissa.

Elettiin kevättä 2000, kun Suomi voitti toisen perättäisen alle 18-vuotiaiden maailmanmestaruuden jääkiekossa. Muun muassa Tuomo Ruudun ja Mikko Koivun tähdittämässä joukkueessa oli mukana myös porilainen Karri Takko.

Takon oma pelaajaura päättyi loukkaantumiseen vain kaksi vuotta kisojen jälkeen, mutta sisältöä nuoren miehen elämässä on ollut sen jälkeenkin. Vuonna 2008 tehty reppureissu Intiaan muutti hänen elämänsä pysyvästi.

  

–Alkumatkasta tutustuin amerikkalaiseen sälliin, joka kannusti minua kokeilemaan joogaa. En tiennyt joogasta juuri mitään ja se yksi ylimääräinen olut maistui iltaisin paremmalta kuin ajatus aikaisesta aamuherätyksestä. Lopulta päädyin kuitenkin ensimmäiselle tunnilleni, joka oli talon katolla pidetty sessio kahdestaan intialaisen rouvashenkilön kanssa.

–Hiki virtasi ja olo oli tukala, mutta tunnin jälkeen tuli jotenkin tyyni ja hyvä olo. Ihmettelin sitä tunnetta, ja juuri tämä hyvä olo sai minut kokeilemaan lisää, Takko muistelee.

   

Jooga tuli jäädäkseen ja aiemmin mieleltään rauhaton mies löysi tyyneyttä ja vastauksia.

–Tunne, jonka jooga sai minussa aikaan, oli jotain aivan uutta, mitä en ollut kokenut minkään muun lajin harrastamisen yhteydessä. Vasta vuosia myöhemmin olen ymmärtänyt, että kaikki se muutos minkä olen kokenut, on myös joogan tietä.

–Länsimaissa jooga mielletään kovin suppeasti joogamatolla tapahtuvana liikuntamuotona, kun sen todellinen luonne on itsensä kehittämisessä ja oivaltamisessa. Muutokseni ihmisenä on ollut valtava ensimmäisestä joogakokemuksesta tähän päivään.

Jooga ja kiinnostus ympäröivään maailmaan on vienyt Takkoa hänelle rakkaaksi paikaksi muodostuneen Intian lisäksi muun muassa Australiaan, Kaakkois-Aasiaan, Venäjälle ja Kainuun sydämeen Sotkamoon.

Synnyinkaupungista alkanut ”maailmankiertue” on nyt toistaiseksi saapunut lähtöpisteeseensä, kun Takko muutti vaimonsa Emman ja heidän 1-vuotiaan tyttärensä Taigan kanssa Poriin kuukausi sitten. Kipinä kotiseudulle palaamisesta syntyi festareiden yhteydessä.

–Olin kesällä Porisperessä töissä. Se on sellainen kavereiden kohtaamispaikka aina kerran vuodessa. Töitä tehdessä ja tarinoidessa alkoi tuntua, että se voisin muuttaa Poriin, hän kertoo.

  

Viime viikolla Takko aloitti joogatuntien ohjaamisen porilaisella Saana Yogalla. Elämän kokemusten tuomat näkemykset, opit ja maailmankatsomus ovat nyt työkaluja, joilla hän haluaa tutustuttaa muitakin joogan hienouksiin.

–Joogassa on kyse ihmisenä kehittymisestä. Elän joogan osoittamaa tietä jokapäiväisessä elämässäni, ja näin myös opetan. Tarkoitus olisi, että oppilaani saisivat kokemuksen, jota heillä ei välttämättä ole aiemmin ollut. Tunnin jälkeinen syvä rentous ja rauhallisuus. Silloin koen onnistuneeni, Takko pohtii.

–Minulle ovat avautuneet elämäni suuret kysymykset ja olen löytänyt merkityksen elämääni. On hyvin mielenkiintoista, miten vähän näistä asioista Suomessa onnistutaan puhumaan. Täällä vain synnytään, käydään koulut, tehdään ura ja kuollaan pois. Ei puhuta esimerkiksi, mikä on tärkeää elämässä ja mikä on ylipäätään tarkoituksemme täällä.

–Koen, että juuri tämä hengen puute elämässä tekee meidät niin onnettomiksi ja niin fyysisesti kuin mentaalisesti sairaiksi, vaikka elämmekin materiaalisen yltäkylläisyyden keskellä.

–Ihmiset alkavat mielestäni lämmetä joogalle ja lähtevät rohkeasti koettamaan, mistä on kyse. Kannustan jokaista kokeilemaan. Tunnit sopivat kaikille, ihan aloittelijoillekin.

  

----  

Karri Takko

Jooganopettaja ja life coach.
  
Syntynyt 3.1.1982 Porissa.
  
Harrasti nuorena monipuolisesti urheilua ja harrasti aikanaan niin uintia, pesäpalloa, jalkapalloa, painia kuin jääkiekkoakin. Puolustajana pelannut Takko pelasi jääkiekkourallaan 31 ottelua Liigassa ja oli voittamassa alle 18-vuotiaiden maailmanmestaruutta. Ura päättyi loukkaantumiseen vuonna 2002.
  
Tutustui joogaan matkaillessaan Intiassa vuonna 2008, ja siitä lähtien siitä tuli iso osa hänen elämäänsä. Viittä eri kieltä puhuva Takko kiersi maailmaa töiden, joogan ja erilaisten kokemusten parissa 13 vuoden ajan, kunnes muutti vaimonsa Emman kanssa Poriin noin kuukausi sitten.
  
Aloitti joogatuntien vetämisen Porissa Saana Yogalla viime viikolla. Kauppatieteiden maisteriksi aikanaan valmistunut mies on värikkään työuransa aikana työskennellyt muun muassa Nordealla ja Suomen Pääkonsulaatissa Pietarissa.
  
Takon isä Kari on Suomen Jääkiekkoleijonaksi numerolla 179 aateloitu entinen maalivahti, joka pelasi urallaan niin NHL:ssä kuin Suomen maajoukkueessakin.

------